Direct naar inhoud

"Elke dag is anders. Dat blijft ook zo. Daarom kan ik nog heel wat stappen maken."

“Op de OK komen veel specialismen samen. Dat is voor mij een hele mooie plek om te kunnen leren en ontdekken.” Dewi Vis is operatieassistent in opleiding en voelt zich helemaal op haar plek in het HagaZiekenhuis. “Ik kan het eigenlijk niet uitleggen, maar toen ik in het Haga binnenkwam, wist ik dat ik daar wilde werken. Ik belandde direct in een warm bad.”

Leren, ontdekken en samenwerken

De OK is een bijzondere afdeling. De ingrepen en patiënten zijn écht elke dag anders. “Eigenlijk werk je elke dag voor een ander specialisme. Dat maakte voor mij de keuze makkelijk, want ik wist altijd al dat ik in het ziekenhuis wilde werken, maar ik wist niet zo goed waar. Op de OK komen heel veel specialismen samen. Een mooie plek om te kunnen leren en ontdekken.”

Leren en ontdekken doet Dewi nog elke dag. Ze volgt de opleiding tot operatieassistent nadat zij eerst orthopedisch adviseur was. “Het grote verschil tussen die 2 functies, is het patiëntencontact. Je bent op de OK maar kort betrokken bij een patiënt, maar vaak wel heel intensief. Ook al zijn het korte momenten, je kunt toch veel voor een patiënt betekenen. Je kunt ze net even geruststellen, even een arm om de schouder leggen of iemand op zijn gemak stellen. Daarmee maak je het verschil. En ja, het komt voor dat je achteraf graag wilt weten hoe het met iemand gaat. Gelukkig kun je dat dan vaak bij de chirurg navragen.”

De volgende dag gaat het werk gewoon weer verder. Meestal ben je dan betrokken bij een ander specialisme, met weer andere ingrepen. “Zo blijf je nieuwe dingen leren. En we werken in multidisciplinaire teams met een netwerk van collega’s die elkaar allemaal versterken. Dus we leren ook van elkaar.”

Over collega’s gesproken; Dewi heeft zelf geen makkelijk jaar achter de rug. Haar ouders moesten beiden een zware operatie ondergaan. Maar haar collega’s stonden altijd voor haar klaar. Ze kon aangeven hoe het ging en als ze even niet wilde praten was dat ook goed. “In het begin vond ik het wel spannend hoe dat uit ging pakken, werken en de zorg voor mijn ouders. Maar mijn collega’s begrepen mij. Je werkt allemaal in de zorg en je weet gewoon hoe het is. Ik kon mijn hart luchten.”

“Het is best bijzonder collega’s te hebben die zo met je meeleven. Want we werken in een groot team op de OK, ongeveer 80 collega’s. Een groot team zorgt ook voor verschillende meningen en visies, maar iedereen heeft ook ruimte om zijn of haar mening te uiten. We luisteren naar elkaar. En soms zijn we het gewoon niet met elkaar eens, dat kan en mag ook. We zijn allemaal uniek, maar ons uiteindelijke doel is identiek: dat is de patiënt de beste zorg bieden. Dat maakt ons ook één team.”

Afronden en ontwikkelen

“Ik volg nu nog de opleiding tot operatieassistent. Mijn eerste doel is deze opleiding af te ronden. Daarna wil ik me natuurlijk verder gaan ontwikkelen, want er valt nog heel veel te leren op de afdeling. Elke dag is anders, en dat blijft ook zo. Daarom kan ik nog heel wat stappen maken. En dat doe ik met leuke collega’s om me heen! En gelukkig krijg ik vanuit het Haga voldoende kansen om verder te leren.”

Patiënten helemaal op hun gemak stellen, daar haal ik voldoening uit. Waar haal jij voldoening uit?

 

Verhalen #IkbenHaga

Wil jij ook werken op onze OK?

Meer weten contact

Dewi Vis

Operatieassistent in opleiding