Wat doet een verkoeververpleegkundige eigenlijk?
Word je geopereerd? Dan kom je vóór en na je operatie altijd langs de afdeling Verkoever. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Eva Jansen, verkoeververpleegkundige in HagaZiekenhuis Den Haag, vertelt.
Eva: “Op de Verkoever zorg ik dat je klaar bent voor je operatie. Je krijgt een infuus en ik sluit je aan op de monitor. Zo kan ik jouw bloeddruk, ademhaling, hartslag en zuurstof in het bloed volgen. Ook bekijk ik het medisch dossier en stel ik je de nodige vragen. Bijvoorbeeld of je nuchter bent of allergieën hebt. Of vragen over eventuele medicijnen of aandoeningen. Die kunnen de operatie of narcose beïnvloeden. Ik wil een compleet beeld van jouw situatie. Bijzonderheden die ik opmerk, bespreek ik met de anesthesioloog. Die assisteer ik ook bij het geven van lokale verdovingen.”
En na de operatie?
“Na de operatie kom je terug op de Verkoever. Was je onder narcose, dan word je hier wakker. Voor kinderen noemen we het daarom ook wel de ‘uitslaapkamer’. Een narcose kan veel invloed hebben op de vitale functies, zoals de ademhaling. Ik houd in de gaten dat alles goed blijft gaan en geef je de eerste zorg na de operatie. Wanneer je stabiel genoeg bent, draag ik je over aan de verpleegafdeling. Wist je trouwens dat ik niet alleen patiënten vóór en na een operatie zie? Ook patiënten met veel pijn komen naar de Verkoever. Samen met de anesthesioloog en pijnconsulent kijken we dan wat de beste pijnbehandeling is.”
Wat is de grootste uitdaging?
“Alert zijn is heel belangrijk. Een stabiele patiënt kan zo omslaan. Daarnaast komen er veel patiënten voorbij op een dag. Van iemand met een voetoperatie tot iemand die een lang oncologisch traject ondergaat, als verkoeververpleegkundige moet ik snel schakelen in verschillende situaties.”
Wat is het mooiste aan je werk?
Een operatie kan zowel lichamelijk als mentaal veel impact hebben. Ik ontmoet patiënten op hun meest kwetsbare moment. In de korte tijd dat ik aan hun bed sta, probeer ik ze zo comfortabel mogelijk te maken. Dat kan door pijnbestrijding, maar ook door gerust te stellen. Sommigen patiënten vertellen heel open over hun ziekte. De meest bijzondere levensverhalen komen boven. Die blijven me echt bij.