Direct naar inhoud

"Een patiënt hoorde van mijn verjaardag en nam taart mee"

Al 14 jaar werkt Judith Wijga in het HagaZiekenhuis Zoetermeer (voorheen: LangeLand Ziekenhuis). Inmiddels kan ze een boek schrijven over alle gebeurtenissen op de polikliniek Chirurgie, vertelt ze enthousiast. “Mijn werk als doktersassistente is altijd verrassend en leuk.”

Collega’s in het HagaZiekenhuis Zoetermeer kennen Judith als een bezige bij. Naast haar werk als doktersassistente doet ze een opleiding tot spirometrist, om zo onderzoeken te mogen doen waarmee ze de longinhoud van patiënten meet. En alsof dat nog niet genoeg is, zet Judith zich ook in voor Beter Vitaal, ook wel HagaBeweegt genoemd. Deze groep ondersteunt medewerkers in het HagaZiekenhuis om vitaal, vakkundig en gemotiveerd in hun werk te zijn en te blijven. Ook helpt Beter Vitaal medewerkers om te gaan met veranderingen. Belangrijk voor henzelf, maar uiteindelijk ook voor de gehele organisatie.

Judith’s werk is heel veelzijdig. “Ik assisteer de arts bij kleine ingrepen en plan afspraken in. Ook ondersteun ik de gipsverbandmeester en arts op de gipskamer met bijvoorbeeld het aanleggen van een brace, verwijderen van hechtingen of verbinden van wonden. Daarnaast assisteer ik de wondverpleegkundige bij het behandelen van een wond. Heel dynamisch dus. Ik zie dagelijks veel patiënten, van jong tot oud.” 

Patiënten maken het werk

Na 14 jaar heeft Judith verhalen genoeg over leuke gebeurtenissen. “Het gebeurde een keer dat een patiënt iets opving over mijn verjaardag. Die kwam de volgende keer met een taart aan. En een andere patiënt nam haarelastiekjes voor me mee, omdat ik die de vorige keer vergeten was. Zulke dingen vergeet je nooit meer. Dat maakt mijn werk zo leuk. Wat ook grappig is: ik heb gouden werkklompen. Heel opvallend en herkenbaar. Patiënten beginnen daar vaak over.”

Judith bouwt echt een band op met haar patiënten. “Ik heb een tijdje op de afdeling Orthopedie gewerkt. Daar behandelde ik een patiënt die me nog altijd bijblijft. Soms kom ik haar nog tegen in het ziekenhuis. Dan maken we altijd een praatje."

Er voor de patiënt zijn, vindt Judith enorm belangrijk. “Ik wil altijd helpen waar ik kan. Mijn doel is om patiënten met een fijn gevoel naar huis te laten gaan. Niets geeft me meer energie dan wanneer ik echt het verschil kan maken. Helaas maken we soms ook heftige situaties mee, zoals een patiënt die uit een slechtnieuwsgesprek komt. Ik probeer dan altijd een luisterend oor te bieden en er voor de patiënt te zijn.”

Een veilige haven

HagaZiekenhuis Zoetermeer is een klein maar persoonlijk ziekenhuis, vindt Judith. “Dat is één van de redenen waarom ik hier met zoveel plezier werk. Collega’s en patiënten weten wie je bent. Mensen groeten elkaar gewoon bij de voornaam. Ook eten we hier op de afdeling samen met verpleegkundigen en artsen. Iedereen is gelijk. Ik voel me echt gewaardeerd, als mens en collega.”

Wat Judith ook fijn vindt, is de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en behoeften. “In de toekomst wil ik misschien wel leidinggevende worden. In het HagaZiekenhuis is er alle ruimte om te ontdekken waar mijn talenten liggen en hoe ik die verder kan ontwikkelen. Ook binnen mijn team wordt rekening gehouden met persoonlijke wensen. Werk jij graag achter de balie? Dan word je daar meer ingedeeld. Er is heel veel mogelijk. Ik zie mezelf hier over 5 of 10 jaar nog steeds werken.”

Wil jij ook werken als doktersassistent in het HagaZiekenhuis?

Meer weten contact

Judith Wijga

Doktersassistente