Direct naar inhoud

Voor unithoofd Martijn Schaap is niks te gek

Coachen, inspireren en motiveren. Er zijn weinig dingen waar Martijn Schaap gelukkiger van wordt. Sinds een jaar is hij unithoofd op de verpleegafdeling Heelkunde. Daar kan hij zijn visie op leidinggeven in de praktijk brengen. “Mensen vinden het fijn hier te werken. Dat zie ik echt als een compliment.”

Leren en ontwikkelen

“Op Heelkunde liggen traumapatiënten en patiënten die geopereerd zijn door een urologisch chirurg of plastisch chirurg. Als verpleegkundige heb je dus te maken met verschillende specialismen en artsen. Dat vraagt om een brede basis. Ik wil dat je die basis hebt als je hier komt werken. Dat je snapt wat je doet en waarom je het doet. Dit is niet de makkelijkste afdeling, maar wel een afdeling waar je heel veel kan leren.”

Dat is ook wat Martijn belangrijk vindt: “Je moet je altijd kunnen blijven ontwikkelen. Als team, maar ook als individu. Die aandacht voor persoonlijke groei is ook wat mij drijft. Ik ben geen leidinggevende die de hele dag achter zijn computer zit. Doordat ik rondloop op de werkvloer, weet ik wat er leeft. Ik praat met mensen. Ook over hun ambities. ‘Vertel me wat je wilt bereiken en wat je nodig hebt, dan ga ik je helpen’, zeg ik altijd. Niks is te gek, maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen.”

Afdeling vol ervaring en ambitie

“We hebben op onze afdeling een vaste kern verpleegkundigen met veel ervaring. Zij zitten hier helemaal op hun plek. Er zijn ook verpleegkundigen die de wens hebben om na 2 of 3 jaar een stap te maken naar een gespecialiseerde afdeling. Het klinkt gek, maar ik ben er best trots op als dat lukt. Het geeft aan dat iemand zo gegroeid is dat hij of zij die stap kan zetten.”

Wat Martijn betreft zetten verpleegkundigen die stap wel ín het HagaZiekenhuis. “Je hoeft echt niet naar een ander ziekenhuis, want hier is alles. We hebben een geweldige Spoedeisende Hulp, een innovatieve IC en CCU en een prachtig OK-complex. En wat dacht je van het Juliana Kinderziekenhuis of het Hart Long Centrum? Je kunt alle kanten op.”

Bedden openhouden

Natuurlijk baalt Martijn er ook wel van als een verpleegkundige vertrekt. “Op onze afdeling zijn 24 verpleegbedden. Die wil ik graag openhouden. Het aantrekken en behouden van voldoende verpleegkundigen is voor mij de grootste uitdaging, dit wordt steeds lastiger. Maar door het goede leerklimaat en fijne sfeer is onze afdeling populair.

Voor die uitdagingen loopt Martijn niet weg. “Een jaar geleden werd ik gevraagd interim unithoofd te worden voor 6 maanden. Dat beviel zo erg, dat ik daarna vast unithoofd ben geworden op Heelkunde en de polikliniek Plastische Chirurgie. Daarvoor was ik 4 jaar praktijkopleider en AODA-verpleegkundige. In die functies ontdekte ik hoe leuk ik het vind mensen te coachen en aan te moedigen. Als verpleegkundige doe je er alles aan zo goed mogelijk voor de patiënt te zorgen. Als leidinggevende kun je nog meer teweegbrengen. Ik vind het leuk de trein te laten rijden en mensen mee te nemen.”

Wil jij werken in mijn team?

Meer weten contact

Martijn Schaap

Unithoofd Heelkunde & polikliniek Plastische Chirurgie