Direct naar inhoud

“Ik krijg energie van oudere patiënten helpen. Geriatrie is nooit saai”

Nadia is pas 27 jaar, maar voelt zich al als een vis in het water als doktersassistente op de polikliniek Geriatrie. Ze werkt hier met oudere, kwetsbare patiënten die vaak meerdere aandoeningen hebben. Sommige mensen denken dat werken met ouderen saai is. Volgens Nadia is dat juist niet het geval.

Toen Nadia nog in een verpleeghuis werkte, kwam ze erachter dat ze graag met kwetsbare ouderen werkt. Zo kwam ze terecht op de afdeling Geriatrie in het HagaZiekenhuis Zoetermeer (voorheen LangeLand Ziekenhuis). Op de polikliniek houdt Nadia zich bezig met veel verschillende dingen. Het werk is nooit saai, vertelt ze: “Ik plan afspraken in, maak ECG’s en meet de bloeddruk van patiënten. Ook maak ik een praatje met ze en bied een kop koffie aan.”

Op sommige dagen is ze meer bezig met administratie. “Doktersassistenten hebben een centrale rol op de afdeling. We zorgen er namelijk voor dat alles op rolletjes loopt, zodat collega’s goed hun werk kunnen doen.” Na een werkdag komt Nadia altijd tevreden thuis: “Mijn werk is waardevol, omdat ik écht iets kan betekenen voor oudere patiënten. Al is het maar het geven van dat kopje koffie.”

Bedachtzame zorg

Het werk op de afdeling Geriatrie vereist soms geduld, maar dat vindt Nadia helemaal niet erg. “Veel oudere mensen vinden een ziekenhuisbezoek spannend. Daarom ben ik altijd geduldig en bedachtzaam. Ik neem uitgebreid de tijd voor elke patiënt. Door zinnen waar nodig te herhalen en veel begrip te tonen, voelen ze zich sneller op hun gemak. Mijn doel is dat de patiënt alles zo goed mogelijk begrijpt en met een positief gevoel naar huis gaat.”

Een tijdje geleden wilde een patiënt geen vervolgafspraak inplannen. Nadia vroeg door en kwam erachter dat de patiënt niet meer naar het ziekenhuis durfde te komen. “Door er samen over te praten kwamen we tot een oplossing. Het is fijn om er voor de patiënt te kunnen zijn. Door dit soort bijzondere momenten vind ik mijn werk zo leuk.”

Niet alleen de patiënt, maar ook mantelzorgers en naasten kunnen rekenen op Nadia en haar collega’s. “Als team bekijken we altijd het grotere plaatje. We zorgen ervoor dat het zorgproces optimaal verloopt. De mantelzorgers en naasten die meekomen naar de afspraak zijn soms ook wat ouder. Als ze vragenlijsten over de gezondheid van de patiënt moeten invullen, help ik hen waar nodig. En naast uitleg bied ik ook altijd een luisterend oor.”  

Leren en groeien

Nadia is blij met haar keuze voor het HagaZiekenhuis: “De locatie in Zoetermeer is een kleinschalig ziekenhuis. Collega’s kennen elkaar en je verdwaalt niet in de wandelgangen. Dat geeft me een veilig en fijn gevoel. Ook is er ruimte om door te groeien. Niet alleen in je werkzaamheden, maar ook als persoon. Ik ben echt trots op het team waarin ik werk.”

Waar ziet Nadia zichzelf over een paar jaar? Voor haar is er geen twijfel mogelijk: nog steeds op de Geriatrie. “Ik krijg energie van het helpen van oudere patiënten. Om dat zo goed mogelijk te kunnen blijven doen, wil ik graag meelopen op andere afdelingen binnen het ziekenhuis. We kunnen veel van elkaar leren en door mee te lopen verbreed ik mijn kennis. Deze kennis wil ik gebruiken om onze afdeling Geriatrie nóg beter te maken voor onze patiënten.”

Wil jij ook werken als doktersassistent?

Meer weten contact

Nadia Bouazza

Doktersassistente polikliniek Geriatrie