Direct naar inhoud

"Door de fusie kunnen we nog ambitieuzer zijn"

Youssef El-Massoudi werkt al ruim 6 jaar als chirurg in het HagaZiekenhuis Zoetermeer (voorheen LangeLand Ziekenhuis). Als klein jongetje ervaarde hij al hoe een arts van betekenis kan zijn in iemands leven. Diezelfde aandacht en passie geeft hij nu zelf aan de patiënten die hij opereert. “Ik kom blij thuis als ik het verschil heb mogen maken.”

“Ik wist dat ik dokter wilde worden door de huisarts die ik als klein jongetje heb meegemaakt. Hij was voor mijn ouders niet alleen een huisarts, hij hielp ze op allerlei vlakken. Met papierwerk bijvoorbeeld. Hij was een steun voor ze en dat is voor mij een hele belangrijke inspiratiebron.”

‘Chirurgie is het mooiste vak’

Youssef werd uiteindelijk geen huisarts. Tijdens de opleiding bleek hij namelijk meer te hebben met chirurgie. Daarom werkt hij nu als colorectaal chirurg. In deze rol houdt hij zich bezig met laparoscopische chirurgie: kijkoperaties. Hij is gespecialiseerd in onder andere darmkanker.

“Ik heb nooit spijt gehad van die keuze”, vertelt Youssef. “Wij chirurgen hebben het mooiste vak. We mogen een eervolle functie hebben in een kwetsbare fase van iemands leven. Patiënten hebben angsten en vragen. En medisch gezien hebben ze een serieus probleem. Al die kanten breng je samen in je behandeling. De techniek is misschien telkens hetzelfde, de mensen die je mag helpen zijn verschillend. Dat maakt het heel gaaf om te mogen doen.”

Ingewikkelde ingrepen

Alle geplande operaties worden als kijkoperatie gedaan, legt de chirurg uit. “We zetten 4 of 5 sneetjes. Daarmee doen we de meest ingewikkelde ingrepen. Zoveel mogelijk (90 procent) van de ongeplande operaties doen we ook als kijkoperatie. Dat geeft hele goede resultaten, vergeleken met andere ziekenhuizen in het land.”

“Het fijne aan werken in HagaZiekenhuis Zoetermeer? De toegewijde teams die nauw met elkaar samenwerken. Colorectaal chirurg dr. Bob Heijnen, verpleegkundig specialist Irene de Groot en ik zijn samen een klein clubje dat snel kan schakelen. Dat is het voordeel van in een klein ziekenhuis werken: de lijntjes zijn kort.”

Iedereen hetzelfde doel

Youssef bestempelt het ziekenhuis in Zoetermeer als een echt ‘familieziekenhuis’. “Het is heel toegankelijk en al snel ken je iedereen. En omdat je elkaar kent, wil je ook een stapje harder voor elkaar lopen. Iedereen, van de receptie tot de schoonmaak, heeft hetzelfde doel: de patiënt helpen. Niet alleen de arts is betrokken; de hele linie voelt zich verantwoordelijk.”

De fusie met het HagaZiekenhuis Den Haag vindt hij een goede stap. “Omdat we nu ambitieuzer kúnnen zijn. Nog meer medisch wetenschappelijk onderzoek doen en nieuwe technieken naar ons toehalen. Misschien kunnen we in de toekomst een operatierobot aanschaffen. Doordat we nu een van de grootste afdelingen op dit gebied zijn, kunnen we onze patiënten meer bieden.”

Dankbaar werk

“Eigenlijk kom ik na elke werkdag met een goed gevoel thuis. Daar komt nog een schepje bovenop als ik de grens heb opgezocht voor een patiënt. We zien veel jonge mensen met een agressieve vorm van darmkanker. Als het ons is gelukt om hun kansen te verbeteren, dan word ik daar echt blij van. Het verschil mogen maken in het leven van iemand anders is dankbaar werk.”