Direct naar inhoud

“Het is soms heftig en ik heb er een hoop levenslessen aan overgehouden, maar de waardering is goud waard.’’

“Ik wist niet wat dialyseren was, totdat mijn eigen oma het nodig had,” vertelt Carlien Witteman, dialyseverpleegkundige in het HagaZiekenhuis. Inmiddels is het haar werk.

De Dialyseafdeling is voor veel mensen onbekend terrein. Zelfs binnen het ziekenhuis. Carlien kwam ook niet zomaar op de afdeling terecht, maar pas nadat ze ontdekte dat nachtdiensten niks voor haar waren. "De minder onregelmatige werktijden zijn een groot voordeel. Net als de gevarieerde werkzaamheden, waarvan ik van tevoren geen idee had. Niemand verwacht dat het zo’n veelzijdige afdeling is."

En van veelzijdigheid weet Carlien alles af. Ze heeft verschillende aandachtsgebieden waardoor haar werk er elke dag anders uitziet. “Ik werk op de hemodialyse, peritoneaal dialyse en ik draai acute diensten op de IC of CCU.” Hemodialyse duurt gemiddeld 4 uur, waarbij Carlien dezelfde gezichten terugziet. Dit zorgt voor bijzondere, persoonlijke momenten, levenslessen en gezelligheid. “Ik maak altijd een praatje. En naast het persoonlijke contact ben ik ook technisch bezig, want dialyseren is ook een stuk techniek.”

Als Carlien dienst heeft bij peritoneaal dialyse, weet ze nooit wat er gaat komen. “Je weet niet hoe het met mensen gaat en wie er gaat bellen, elke dag is een verrassing. Het is mooi om mensen te leren hoe ze zelf kunnen dialyseren. Je komt dan ook bij de mensen thuis. Je stapt in het leven van iemand anders, op een kwetsbaar moment, en dat maakt het erg bijzonder.’’

Al is er nog veel meer diversiteit in het werk. De afdeling heeft veel verschillende werkgroepen, zoals transplantatie, diabetes, vaattoegang, kwaliteit, waar je deel aan kunt nemen en je verder kunt verdiepen in dat onderwerp. Je kunt zo echt je eigen keuzes maken en uitdagingen opzoeken. En dat doe je samen met een team van leuke collega’s.

En over collega’s gesproken, met ongeveer 60 collega’s heerst er een gezellige, open sfeer op de afdeling. “Er wordt veel gelachen, ook al gebeuren er ook moeilijke dingen. Sommige zijn immers Door die lastige momenten trek je juist naar elkaar toe en als collega’s snap je elkaar gewoon. Soms zie je een collega door verschillende diensten even niet, maar dat maakt het niet minder leuk. Zodra je weer samenwerkt, merk je daar niets van. Ik heb echt het gevoel dat we alles met elkaar kunnen delen en dat er een positieve sfeer heerst. Tuurlijk heb je het wel eens moeilijk, en dat hebben ze dan ook gelijk door. Je hoeft maar iets te vragen en ze staan voor je klaar, dat is echt heel fijn.”

Ook als het om nieuwe ideeën gaat, staat iedereen daarvoor open. Natuurlijk valt het ene idee beter dan het andere, maar er wordt in ieder geval geluisterd. “Ik heb bijvoorbeeld samen met een aantal andere collega’s een werkwijze aan kunnen passen. Er is ruimte voor eigen inbreng, en dat wordt ook echt gewaardeerd.”

De ontwikkeling stopt zeker nog niet
“Ik wil me steeds blijven ontwikkelen. Er was recent een vacature voor praktijkopleider. Dat lijkt me echt heel leuk en uitdagend. Het lijkt me ook fantastisch een keer in het buitenland te gaan werken. Ik wil voor 2 maanden naar Sint-Maarten om te ervaren hoe het daar is. Hoe is de sfeer? Hoe gaan de behandelingen? En met welke technieken werken ze? Dit helpt in mijn ontwikkeling. Fijn dat het HagaZiekenhuis hier flexibel mee omgaat. We kijken samen wat er mogelijk is.” 

Waardering van collega’s én patiënten, daar doe ik het voor. Waar doe jij het voor? #IkbenHaga.

Ben jij ook #Haga?
Nieuwsgierig geworden naar deze verrassend veelzijdige functie? Check onze vacature >>

Heb je vragen over de afdeling? Stel ze gerust aan Dieneke Blok (unithoofd) via (070) 210 2369 of Danique Blaak (unithoofd) via (070) 210 1150.

 

Dialyseverpleegkundige worden?

Meer weten contact

Carlien Witteman

Dialyseverpleegkundige